Vlooien bij de kat

Als je een kat hebt kan het voorkomen dat je op een dag vlooien zult ontdekken. Vlooien bij een kat is vrij normaal en je kunt dit bijna niet voorkomen. Ze leven in de vacht van een kat en je kunt ze bijna niet zien. Voor je het weet zijn het er heel veel, want ze vermenigvuldigen zich snel. Er kunnen zo ineens meer dan honderd eitjes in de vacht van de kat zitten. Maar hoe kom je er nou achter of je kat vlooien heeft?

Vlooien bij de kat herkennen

Allereerst zal je merken dat je kat veel jeuk heeft waardoor hij gaat krabben. Hierdoor zal je overal meer haren zien liggen, want door het krabben vallen er meer haren uit. Het kan ook voorkomen dat je kale plekjes bij je kat ziet. Dit zou dan kunnen komen door het krabben. Die plekjes kunnen ook korstjes worden en dan weet je dat je kat er veel last van heeft. Als je het idee hebt dat je kat vlooien heeft, kun je een vlooienkam gebruiken om je kat te kammen en te kijken of je vlooien tegenkomt. Die vlooien blijven dan in de kam zitten.

Vlooienbesmetting bestrijden

Als je erachter bent gekomen dat je kat vlooien heeft, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Je kan dan vlooiendruppels aanschaffen, of een speciale halsband. Daarnaast kun je ook tabletten kopen die ervoor zorgen dat de vlooieneitjes niet opengaan. Hierdoor krijgen de vlooien geen kans om zich te vermenigvuldigen. Als je dit allemaal hebt geprobeerd, kun je daarnaast nog een shampoo of spray gebruiken. Het werkt niet als je dit als enige gebruikt, maar alleen als aanvulling op bijvoorbeeld de vlooiendruppels of tabletten. Je kunt ook een poeder als aanvulling gebruiken tegen de bestrijding van vlooien bij een kat.

Omgeving van de kat bestrijden

Naast dat je de kat behandelt tegen de vlooien, moet je ook de omgeving behandelen waarin de kat leeft. Zo voorkom je dat de vlooien niet ook ergens anders voort gaan leven, ze kunnen namelijk overal zitten als een kat vlooien heeft. Ligt je kat bijvoorbeeld altijd op de bank? Dan moet je die onder handen nemen. Je kunt een spray kopen die je op de bank kan sprayen en in de omgeving waar de kat veel loopt. Het wordt aangeraden om dit regelmatig te doen, omdat een kat over het algemeen best snel vlooien krijgt. Met een spray kun je het proberen te voorkomen.