Wat te doen bij gehoorschade
U kunt op allerlei manieren uw oren beschadigen. Vaak gebeurt dit door langdurig harde geluiden, maar uw gehoor kan ook door ouderdom afnemen. Gehoorverlies of gehoorschade kan erg vervelend zijn, maar hoeft niet het einde van de wereld te zijn. Wat moet u doen wanneer u merkt dat uw gehoor is verminderd? In deze blog leest u er alles over. Van voorkomen van gehoorschade tot de beste hoortoestellen om uit te kiezen; lees snel verder!
Gehoorschade voorkomen
Stap een: voorkomen is altijd beter dan genezen. Pas daarom goed op uw gehoor. Luister niet langdurig naar luide muziek, zowel via een koptelefoon als via een geluidssysteem. Ook is het niet goed voor uw oren om altijd oortjes in te hebben. Zorg er dus voor dat u uw airpods of koptelefoon regelmatig even weglegt. Daarna is het belangrijk om uw gehoor te beschermen met oordoppen. Dit doet u bijvoorbeeld bij concerten en tijdens het uitgaan, maar ook in de bioscoop of het theater. Zelfs op straat kunnen geluiden voorkomen die uw oren beschadigen.
Gehoorschade vaststellen
Wanneer u last heeft van uw gehoor, is het belangrijk om vast te stellen om wat voor schade het gaat. Gehoorschade hoeft namelijk niet altijd permanent zijn. Het kan zijn dat uw gehoorverlies na verloop van tijd vanzelf weer verbetert. Uw huisarts of een audicien kan eens een kijkje nemen in uw oren. Ook kunt u een gehoortest laten doen. Zo krijgt u een beter beeld van de staat van uw gehoor. Als de schade aan uw gehoor permanent is, kan het zo zijn dat u een hoortoestel nodig heeft om weer beter te horen. Hiervoor kunt u terecht bij een audicien.
Audicien aan huis
Het kan een heel gedoe zijn om bij de audicien langs te gaan, zeker voor mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn. Gelukkig is er tegenwoordig ook een audicien bij u aan huis. Deze biedt dezelfde service als een gewone audicien, maar dan in de vertrouwde omgeving van uw woon- of slaapkamer. De audicien zal eerst een gehoortest afnemen. Hiervoor neemt hij mobiele meetapparatuur mee. Ook krijgt u een vrijblijvend adviesgesprek over uw gehoor. Een audicien kan u precies vertellen wat voor soort hoortoestel u nodig heeft. Uw eigen wensen spelen hierin echter ook een rol. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een hoortoestel dat in uw oor of juist achter uw oor zit. De audicien aan huis kan al uw vragen over het hoortoestel beantwoorden.